| |
|
| Duur |
| - |
30 minuten bereiden |
| - |
30 minuten oven |
|
|
|
|
|
| Ingrediënten |
Voor ongeveer 8 porties
3 dagen te serveren, mits in koelkast bewaard
|
| - |
Macaroni |
1 pak ongeveer 550 gram |
| - |
gerookte spekjes |
ongeveer 250 gram |
| - |
hamblokjes |
ongeveer 250 gram |
| - |
geraspte kaas |
3 zakjes van ongeveer 150 gram |
| - |
tomaten |
stuk of 6 grote tomaten |
| - |
groenten |
wat je maar wil |
|
|
|
|
| Benodigdheden |
| - |
Pan om groenten te koken |
| - |
Pan om macaroni te koken |
| - |
Pan om spekjes te bakken |
| - |
Ovenschotel met deksel |
| - |
Spatel om te roeren |
| - |
Vergiet |
| - |
Oven |
|
|
|
| Bereiding |
| |
| De oven voorverwarmen |
| Verwarm de oven voor op 250 graden |
|
| |
| De macaroni en de groenten |
| Giet het hele pak macaroni in de pan en doe er veel (kokend) water bij. |
| Op het hoogste vuur koken. |
| Af en toe roeren, zodat de macaronietjes niet aan de bodem plakken. |
| Doe de groenten in een vergietpan (pan met gaatjes die op de pan met macaroni past (stapelpan)) er bovenop. |
| Na een minuut of 8 zal het ongeveer klaar zijn. Je weet dat pas zeker als je het geproeft hebt. Schep met een lepel een macaronietje eruit, laat afkoelen en proef het. |
| Als de macaroni nog te hard is, dan nog iets langer koken, als hij te zacht is, dan de volgende keer iets minder lang koken :) |
| Als de macaroni klaar is, giet hem dan meteen af, anders wordt de macaroni zacht. Doe de hete macaroni zonder water terug in de pan, met het vuur UIT. |
|
| |
| De eerste laag: spekjes |
| Bak de spekjes een paar minuten op hoog vuur tot ze een beetje bruin worden |
| Doe de spekjes in een vergiet en laat al het vet eruit lekken |
| Doe de spekjes als eerste laag in de ovenschotel |
|
| |
| De tweede laag: macaroni |
| Schep met een schuimspaan de macaroni op de laag spekjes. |
|
| |
| De derde laag: geraspte kaas |
| Knip een van de 3 zakjes geraspte kaas open en giet het hele zakje leeg op de laag macaroni. |
| Verdeel met je hand de kaas over de hele laag. |
|
| |
| De vierde laag: hamblokjes |
| Maak 1 van de 2 pakjes hamblokjes open, en doe deze op de laag geraspte kaas. |
| Verdeel met je hand de hamblokjes over de hele laag. |
|
| |
| De vijfde laag: macaroni |
| Schep met een schuimspaan de macaroni op de laag hamblokjes. |
|
| |
| De zesde laag: geraspte kaas |
| Knip het tweede zakje van de 3 zakjes geraspte kaas open en giet het hele zakje leeg op de laag macaroni. |
|
| |
| De zevende laag: hamblokjes |
| Maak het tweede pakje hamblokjes open, en doe deze op de laag geraspte kaas. |
|
| |
| De achtste laag: macaroni |
| Schep met een schuimspaan de rest van de macaroni op de laag hamblokjes. |
|
| |
| De negende laag: tomaten |
| Snij het hele pak tomaten in plakjes. |
| Verdeel de plakjes tomaten over de laag macaroni |
|
| |
| De laatste laag: geraspte kaas |
| Knip het laatste zakje geraspte kaas open en giet het hele zakje leeg op de laag tomaten. |
|
| |
| In de oven |
| Doe de deksel op de schaal en zet de macaroni in de oven voor ongeveer 20 minuten. |
| Dat scheelt per oven, dus eerste keer even uitproberen. |
| Leg 2 ovenbestendige onderzetters klaar (bijvoorbeeld houten snijplanken). |
| Kijk regelmatig hoe de macaroni eruit ziet. Als er een bruin laagje op komt, haal de schaal dan met de ovenwanten uit de oven, en zet deze op de onderzetter. |
| Haal de deksel van de schaal en leg deze op de andere onderzetter. |
| Zet de schaal nog 5 minuutjes terug in de oven zonder deksel. Nu kan de geraspte kaas echt bruin worden. |
| Kijk om de minuut even of het niet aanbrandt, dit gaat heel snel. |
|
| |
| De groenten |
| Verhit de groenten nog een keer met wat kokend water op een heet vuur. |
|
| |
| Opscheppen en lekker genieten |
| Schep de macaroni en de groenten op een bordje en eet smakelijk! |
|
| |
| In de koelkast bewaren |
| Als de macaroni helemaal afgekoeld is, kun je de schaal met deksel erop in de koelkast zetten. Je kunt er 2 tot maximaal 3 dagen van eten. |
|