Startpagina
Ontbijt Lunch Avondeten Hapjes Zoet
 
Macaroni ham en kaas
Duur
- 30 minuten bereiden
- 30 minuten oven
 

 
Ingrediënten
Voor ongeveer 8 porties
3 dagen te serveren, mits in koelkast bewaard
- Macaroni 1 pak ongeveer 550 gram
- gerookte spekjes ongeveer 250 gram
- hamblokjes ongeveer 250 gram
- geraspte kaas 3 zakjes van ongeveer 150 gram
- tomaten stuk of 6 grote tomaten
- groenten wat je maar wil

ingredienten

ahi_43545239363730323736_1_lowres_jpg_small.jpg img_6333_small.jpg img_6335_small.jpg
img_6336_small.jpg img_6338_small.jpg img_6340_small.jpg
 

benodigdheden

img_6337_small.jpg img_6346_small.jpg img_6348_small.jpg
img_6353_small.jpg img_6358_small.jpg img_6380_small.jpg
img_6383_small.jpg img_63372_small.jpg img_6342_small.jpg
 

bereiding

img_6343_small.jpg img_6344_small.jpg img_63462_small.jpg
img_6347_small.jpg img_6349_small.jpg img_6350_small.jpg
img_6351_small.jpg img_63532_small.jpg img_6355_small.jpg
img_63582_small.jpg img_6359_small.jpg img_6360_small.jpg
img_6361_small.jpg img_6362_small.jpg img_6363_small.jpg
img_6364_small.jpg img_6365_small.jpg img_6366_small.jpg
img_6367_small.jpg img_6368_small.jpg img_6369_small.jpg
img_6370_small.jpg img_6371_small.jpg img_6372_small.jpg
img_6373_small.jpg img_6374_small.jpg img_6375_small.jpg
img_6376_small.jpg img_6378_small.jpg img_6379_small.jpg
img_6381_small.jpg img_6382_small.jpg img_63832_small.jpg
img_6384_small.jpg img_6385_small.jpg img_6386_small.jpg
img_6387_small.jpg img_6388_small.jpg img_6389_small.jpg
img_6390_small.jpg img_6391_small.jpg img_6396_small.jpg

Benodigdheden
- Pan om groenten te koken
- Pan om macaroni te koken
- Pan om spekjes te bakken
- Ovenschotel met deksel
- Spatel om te roeren
- Vergiet
- Oven

Bereiding
 
De oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 250 graden
 
De macaroni en de groenten
Giet het hele pak macaroni in de pan en doe er veel (kokend) water bij.
Op het hoogste vuur koken.
Af en toe roeren, zodat de macaronietjes niet aan de bodem plakken.
Doe de groenten in een vergietpan (pan met gaatjes die op de pan met macaroni past (stapelpan)) er bovenop.
Na een minuut of 8 zal het ongeveer klaar zijn. Je weet dat pas zeker als je het geproeft hebt. Schep met een lepel een macaronietje eruit, laat afkoelen en proef het.
Als de macaroni nog te hard is, dan nog iets langer koken, als hij te zacht is, dan de volgende keer iets minder lang koken :)
Als de macaroni klaar is, giet hem dan meteen af, anders wordt de macaroni zacht. Doe de hete macaroni zonder water terug in de pan, met het vuur UIT.
 
De eerste laag: spekjes
Bak de spekjes een paar minuten op hoog vuur tot ze een beetje bruin worden
Doe de spekjes in een vergiet en laat al het vet eruit lekken
Doe de spekjes als eerste laag in de ovenschotel
 
De tweede laag: macaroni
Schep met een schuimspaan de macaroni op de laag spekjes.
 
De derde laag: geraspte kaas
Knip een van de 3 zakjes geraspte kaas open en giet het hele zakje leeg op de laag macaroni.
Verdeel met je hand de kaas over de hele laag.
 
De vierde laag: hamblokjes
Maak 1 van de 2 pakjes hamblokjes open, en doe deze op de laag geraspte kaas.
Verdeel met je hand de hamblokjes over de hele laag.
 
De vijfde laag: macaroni
Schep met een schuimspaan de macaroni op de laag hamblokjes.
 
De zesde laag: geraspte kaas
Knip het tweede zakje van de 3 zakjes geraspte kaas open en giet het hele zakje leeg op de laag macaroni.
 
De zevende laag: hamblokjes
Maak het tweede pakje hamblokjes open, en doe deze op de laag geraspte kaas.
 
De achtste laag: macaroni
Schep met een schuimspaan de rest van de macaroni op de laag hamblokjes.
 
De negende laag: tomaten
Snij het hele pak tomaten in plakjes.
Verdeel de plakjes tomaten over de laag macaroni
 
De laatste laag: geraspte kaas
Knip het laatste zakje geraspte kaas open en giet het hele zakje leeg op de laag tomaten.
 
In de oven
Doe de deksel op de schaal en zet de macaroni in de oven voor ongeveer 20 minuten.
Dat scheelt per oven, dus eerste keer even uitproberen.
Leg 2 ovenbestendige onderzetters klaar (bijvoorbeeld houten snijplanken).
Kijk regelmatig hoe de macaroni eruit ziet. Als er een bruin laagje op komt, haal de schaal dan met de ovenwanten uit de oven, en zet deze op de onderzetter.
Haal de deksel van de schaal en leg deze op de andere onderzetter.
Zet de schaal nog 5 minuutjes terug in de oven zonder deksel. Nu kan de geraspte kaas echt bruin worden.
Kijk om de minuut even of het niet aanbrandt, dit gaat heel snel.
 
De groenten
Verhit de groenten nog een keer met wat kokend water op een heet vuur.
 
Opscheppen en lekker genieten
Schep de macaroni en de groenten op een bordje en eet smakelijk!
 
In de koelkast bewaren
Als de macaroni helemaal afgekoeld is, kun je de schaal met deksel erop in de koelkast zetten. Je kunt er 2 tot maximaal 3 dagen van eten.