Startpagina
Ontbijt Lunch Avondeten Hapjes Zoet
 
Tony Special
 
Duur
- 2 uur voorbereiden
- 30 minuten in de oven
 
 
 
 
Ingrediënten
Voor ongeveer 8 porties
3 dagen te serveren, mits in koelkast bewaard
- 5 grote aardappelen (Accent of Nicola ; Bintje is te zacht)
- 1 kg rundergehakt
- 1 doos (kastanje) champignons
- 1 rode paprika
- 3 rode pepers
- 3 grote uien
- 2 stengels bleekselderij
- 1 grote prei 
- 1 courgette
- 1 obergine
- 2 grote winterpenen
- 1 blok (extra) belegen kaas, geraspt
- 2 pakjes witte saus
- halve liter volle melk
- 1 grote vleestomaat
- nootmuskaat
- basilicum
- zout 
- peper (liefst versgemalen)
- 1 blokje tuinkruiden bouillon
- halve fles rode wijn
- 4 grote tenen knoflook
- olie
- crème fraiche
- keukenrol
 
 
 
Benodigdheden
- diepe koekenpan
- diepe pan om aardappels e.a. in te koken
- schaaltjes
- grote ovenschaal
- hete lucht oven
- keukenmachine (voor de aardappelpuree; kan ook handmatig)
 
 
 
Bereiding
Zet  diepe pan (voor de aardappels) halfvol water, op hoog vuur.

Obergine in plakjes van 1 cm breed snijden. Leg 2 vellen keukenrol op elkaar en leg daarop de plakjes obergine. Strooi veel zout over de obergine en laat deze een half uur "zweten".

Champignons in gelijke blokjes snijden.

1 van de drie uien in gelijke blokjes snijden.

(Naar wens het vel van de Paprika verwijderen als volgt : De grill voorverwarmen. Paprika in reepjes snijden. Paprika 15 minuten onder de gril leggen. Daarna in koud water leggen. Dan de velletjes verwijderen.)

Paprika in blokjes van 1 cm snijden.

Rode pepers in blokjes van 1 cm snijden, zorg dat de zaadjes erin blijven.

Obergines omdraaien en op nieuwe vellen keukenrol leggen, met veel zout erop.

Courgette in plakjes van 1 cm dik snijden.

Bleekselderij in blokjes van 1 cm snijden.

Aardappels schillen en halveren.

2 uien schillen en halveren.

Winterpeen schillen en in gelijke blokken van 5 cm snijden.

Prei in lengte door midden snijden en in blokjes van 1 cm snijden.

Vleestomaat in plakjes van 1 cm snijden.

Knoflook schillen.


In de pan met kokend water het bouillonblokje doen, de aardappels, de 2 gehalveerde uien, en de winterpeen.

Deze 10 à 15 minuten koken. Niet te zacht laten worden.


In de koekenpan de uitjes + prei glazig bakken, daarna uit de pan halen en wegzetten.

Obergines aan beide kanten op een laag vuur bruin bakken.  Daarna uit de pan halen en wegzetten.

De champignons bruin bakken, daarna uit de pan halen en wegzetten.


De oven voorverwarmen op 180º.

Gehakt goed inpeperen. Evt. zout toevoegen. In diepe koekenpan op hoog vuur bruin braden. Basilicum en Nootmuskaat erop.

Wanneer gehakt helemaal bruin is, de ui, selderij, rode peper en paprika toevoegen. Een minuutje doorroeren.

Een of 2 pollepels sap van de aardappelen bij het vlees doen en de knoflook toevoegen.


Wanneer de aardappels en de groenten klaar zijn haal je deze uit het water. Behoudt het water om te gebruiken als fond.


Een minuut of 10 het vlees laten sudderen op laag vuur, af en toe doorroeren. Om en om fond en rode wijn toevoegen.


Ondertussen de aardappels, winterpeen en ui in de keukenmachine doen met crème fraiche. Pureren tot een romige aardappelpuree.


De twee pakjes witte saus mengen met halve liter melk en een gedeelte van de geraspte kaas. Aan de kook brengen.


Neem de ovenschotel.
 
Eerste laag : Het vlees
Tweede laag : Het vlees bedekken met de plakjes obergine. Alle plakjes opmaken.
Derde laag : De kaassaus over de obergines gieten, helemaal opmaken
Vierde laag : De obergines met saus bedekken met een laag prei. Alle prei opmaken.
Vijfde laag : Over de prei een laag courgette doen, alle courgette opmaken.
Zesde laag : Alle champignons over de laag courgette doen.
Zevende laag : Alles bedekken met de aardappelpuree.
Achtste laag : Hierop de plakken vleestomaat doen.
Laatste laag : De overgebleven geraspte kaas als laatste laag over de tomaten strooien.

Zo mogelijk nu een dag laten marineren. Niet persé nodig.


Een half uur in de voorverwarmde oven.